Isi aranja cu grija siragul de perle. Gulerul camasii fu retusat cu o miscare blanda, dar ferma. Stinse tigara usor in scrumiera metalica si arunca o ultima privire peste umar spre oglinda.

Auzi un ciocanit usor la usa, vazu un chipiu lucios negru din umbra caruia se auzira doar cateva cuvinte intr-o germana murmurata sec: Herr wartet im Auto auf Sie…

Coco a murmurat: Ja, wohl.. si-a luat palaria si esarfa si a iesit repede din camera. Calca precis, pe tocurile mici si aproape silentioase. Se mai opri in dreptul unei oglinzi de pe holul hotelului si isi verifica bretonul. Intra in masina tinandu-si respiratia. Intotdeauna o deranja mirosul de benzina si otel combinat cu aerul greu al uniformelor naziste.

El o astepta putin entuziasmat si de cum se aseza o saruta apasat pe buze. Ii facu semn soferului sa porneasca, apoi isi rezema mana de genunchiul ei: Cum a fost ziua ta? Ea ii zambi putin fortat, insa ii raspunse : Ca de obicei, ce as putea face in plus?

El incerca sa ii vare mana pe sub fusta, ea il privi sec si isi netezi faldurile fustei ca si cum ar fi vrut sa indeparteze o scama. El isi retrase mana putin contrariat si ii spuse: Abia asteptam sa te vad. Ea zambi sec: De ce? Doar abia ne-am vazut de dimineata. El lasa putin privirea in jos: Da, insa azi dimineata eram grabit. Ea ii raspunse privind prin geamul fumuriu al masinii: Voi, nemtii, mereu sunteti grabiti..

O femeie de succes este mereu singura, chiar daca are amanti ce par a-i fi la picioare, ea este singura.

Coco Chanel a murit singura, in camera ei de hotel, la Ritz, unde pe vremea ocupatiei germane si-a consumat si amorul cu un ofiter nazist si se pare ca nu doar cu el.