Daca pentru vitalitate si pasi supli de dans bem ceai de ghimbir si facem exercitii pe covorasul de yoga, ce facem pentru minte?

Creierul imbatraneste odata cu noi, e drept insa ca aici vad un avantaj. Intotdeauna am spus ca o femeie cu corpul de la 20 de ani si mintea de la 50 de ani ar fi diabolic de magnetica. Am fost oricum o precoce. Am citit pe la 10 ani din paginile unui roman romantic si nu m-am hilizit pe sub patura ca am citit despre sarut, imbratisat si diversele detalii anatomice. M-a surprins de atunci emotia, starea aceea pe care ti-o dadea o scena de iubire perfecta care se intampla in mintea ta si a autorului, evident. Fireste, la fiecare variatiile sunt diferite.

Cand citeam din Madame Bovary scenele in care ea se vedea cu amantii ei, imi imaginam cum se aseza rochia ei atunci cand era imbratisata, ce haina lepada prima data ca sa simta mai bine imbratisarea si cum mirosea parul amantului. Fireste ca autorul se gandea la cu totul alte lucruri.

Cititul ne mentine mintea sprintara, sa zic asa. Nu mai avem atat de mult de aratat, insa avem din ce in ce mai mult de spus, de transmis, de simtit.

La capitolul carti as spune sa alegem precum ne alegem florile de pus in vaza. As vrea sa cred ca am depasit faza cartilor prea siropoase sau pline de truisme din zona cartilor motivationale. Desi, daca asta iti face bine asa cum iti face bine din cand in cand un ecler cu ciocolata savurat in pijama, de ce nu. Dar, zi de zi, citeste lucruri care sa te faca sa te intrebi, sa te miri, sa recitesti o fraza sa o intelegi. Citeste biografii interesante, citeste carti despre arta, moda, romane clasice. Vei fi surprinsa cat de diferit vei vedea acum povestile ce le citeai la 20-30 de ani.

Citeste si intr-o limba straina pe care o cunosti. Chiar daca ai pierdut exercitiul limbii respective, ia-o usor. Eventual ia o carte simpla, de calatorii sau un ghid turistic.

Citeste poezie. Citeste versuri si memoreaza poate un vers care iti place. Iti va reveni in minte ca un reper de placere.

Mergi prin librarii si descopera carti. Rasfoieste-le acolo putin si gandeste-te daca vrei sa citesti cartea pana la capat.

Evita cartile la moda. Sau citeste-le ca sa ai motiv de conversatie.

Cititul nu o sa te faca mai sexy, cu siguranta, dar vei surprinde cu arta conversatiei, cu imaginile pe care usor usor le vei crea tu din cuvinte. Si dupa ce trece epoca sexy, cam la cuvinte se ajunge.